خرید بذر گیاهان دارویی شیرین بیان در اصفهان
خرید بذر گیاهان دارویی شیرین بیان
شیرین بیان Glycyrrhiza glabra از ازرشمندترین و قدیمی ترین گیاهان دارویی بوده که در اکثر مناطق جهان به خصوص میان دو عرض جغرافیایی ۳۰ و ۴۵ درجه در نیمکره شمالی زمین میروید. این گیاه بومی مناطق مدیترانه است. شیرین بیان در سطوح وسیعی در کشورهای انگلیس، بلژیک، فرانسه، آلمان، ایتالیا، یونان و ترکیه کشت میشود. این گیاه در کشورمان نیز پراکنش بسیار وسیعی دارد و در استانهایی چون خراسان (شمالی و رضوی)، آذربایجان شرقی و غربی، زنجان، گلستان، کردستان، فارس، اصفهان، تهران، کرج، اردبیل، کرمانشاه، قصرشیرین، همدان، اسدآباد، اراک، بروجرد، درود، تویسرکان، دشت گرگان و بعضی مناطق دیگر نیز مشاهده میشود.
گیاه شناسی وفنولوژی:
شیرین بیان گیاهی است چند ساله و دارای ساقهای به طول ۵/۰ تا یک متر که در محیطهای مساعد به ارتفاع ۲ متر میرسد. برگ های آن متناوب، مرکب از ۴ تا 5 زوج برگچه با یک برگچه انتهایی کدر و سبز رنگ میباشد. گلهای آن نامنظم به رنگ بنفش، سفید، زرد است که روی یک پایه از کنار برگها میروید. میوه آن نیام به رنگ خرمایی و محتوی ۳ ـ ۶ دانه لوبیایی شکل (گاهی کمتر) و به رنگ قهوهای روشن دارد. که به طول ۲ـ۳ سانتیمتر میباشد. طرفین میوه باریک و کم و بیش نوک تیز میشود. طول ریشه شیرین بیان متفاوت است و به نوع گیاه و شرایط اقلیمی محل رویش گیاه بستگی دارد و بین ۳۰ـ ۶۰ سانتیمتر است. ریشه و ریزوم شیرین بیان خشبی و خزنده به صورت قطعات استوانهای شکل، به قطر ۵/۰ تا ۵/۱ سانتیمتر میباشد. از نظر فنولوژی رشد رویشی گیاه در اواخر زمستان و بهار بوده و اواخر بهار گلدهی گیاه صورت می گیرد وسپس بذرها در مردادماه قابل جمع آوری می باشند.
خرید بذر گیاهان دارویی شیرین بیان در اصفهان
نیازهای اکولوژیکی:
گیاه شیرین بیان به طور کلی گیاهی نورپسند است که در طول رویش به هوای گرم و آفتاب کافی نیاز دارد. نور کافی سبب افزایش مواد مؤثره ریشه میشود. ریشه این گیاه در خاکهای شنی با ضخامت زیاد گسترش زیادی یافته و عملکرد آن نیز افزایش مییابد .شیرین بیان در دمای ۶ تا ۲۵ درجه سانتیگراد میروید. این گیاه به آب و مواد و عناصر غذایی کافی نیاز دارد. در مرحله گلدهی آب کافی باید به گیاه داده شود. این گیاه معمولاً در مناطقی که بارندگی سالانه بین ۴۰۰ تا ۱۱۶۰ میلیمتر باشد میروید. برای کاشت این گیاه باید از زمینهای شنی با لایههای ضخیم خاک و غنی از ترکیبات کلسیم استفاده کرد PH. خاک برای شیرین بیان بین ۵/۵ تا ۲/۸ مناسب است .نکته مهم در مورد ریشه شیرین بیان این است که جمعیت های مختلف از نظر مواد موثره ریشه یا هم متفاوت بوده و در برخی از جاها این مواد بسیار زیاددر برخی جاها بسیار اندک می باشد.
کاشت داشت و برداشت: شیرین بیان را میتوان توسط بذر یا از طریق رویشی تکثیر کرد. از آن جا که بذر شیرین بیان پوسته ضخیمی دارد و این پوسته، قوه رویشی آن را کاهش میدهد، قبل از کاشت باید خراشهای مناسبی در سطح پوسته ایجاد کرد. تکثیر توسط بذر به دو روش مستقیم و غیرمستقیم انجام میگیرد. اوایل بهار (فروردین) زمان مناسبی برای کشت مستقیم بذر در زمین اصلی است. فاصله ردیفهای کاشت از یکدیگر ۶۰ سانتیمتر و عمق بذر موقع کاشت ۲ تا ۳ سانتیمتر میباشد. بذر مورد نیاز برای هر هکتار زمین 8 تا 12 کیلوگرم است.
اوایل بهار زمان مناسبی برای کاشت بذر در خزانه هوای آزاد (کشت غیرمستقیم) میباشد. در کشت غیرمستقیم مقدار بذر مورد نیاز برای هر هکتار زمین ۵/۰ تا ۱ کیلوگرم میباشد. اواسط پاییز (آبان) هنگامی که ارتفاع نشاءها به ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر رسید آنها را باید در ردیفهایی به فاصله ۶۰ تا ۸۰ سانتیمتر در زمین اصلی کشت کرد. فاصله دو بوته روی ردیف کاشت تا ۵۰-۴۰ سانتیمتر مناسب است. زمان مناسب برای تکثیر رویشی گیاه اواسط پاییز (آبان) است. فاصله ردیفها از یکدیگر ۶۰ تا ۸۰ سانتیمتر و فاصله دو بوته در طول ردیف ۳۰ تا ۴۰ سانتیمتر مناسب است. عمق مطلوب برای کاشت قطعات ریشهای متفاوت و به بافت خاک و رطوبت محیط بستگی دارد. بطوریکه در خاکهای سبک عمق ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر و در خاکهای سنگین ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتر توصیه میشود. گیاهان ۳ تا ۴ ساله را باید از خاک خارج کرد. پس از تمیز کردن ریشه، قطعاتی به طول ۱۵ تا ۲۵ سانتیمتر از آن جدا و در عمق مناسب کشت میشوند.
در هر هکتار زمین به ۴۰ تا ۷۰ هزار قلمه ریشهای نیاز است. محققان در تحقیقات خود نشان دادهاند که بیشترین عملکرد ریشه هنگامی به دست میآید که برای کاشت از قطعات ریشه به طول ۲۱ تا ۳۰ سانتیمتر و به ضخامت ۴/۱ تا ۲ سانتیمتر استفاده شود. پس از کشت بلافاصله باید زمین را آبیاری نمود. تکثیر رویشی شیرینبیان اقتصادیتر است و اغلب از این روش برای تکثیر گیاه استفاده میشود. آبیاری منظم و مبارزه با علفهای هرز در طول رویش گیاهان نقش عمدهای در سرعت رشد شیرین بیان دارد. در اواسط پاییز اقدام به انتقال نشاها به زمین اصلی میشود برای هر هکتار زمین به ۳۰ هزار نشا نیاز میباشد. رشد شیرین بیان در سال اول رویش کند و بطئی است و علفهای هرز میتوانند بدون رقابت و به سرعت توسعه یابند، لذا کنترل علفهای هرز قبل از کشت و نیز تهیه بستر فاقد علف هرز ضرورت دارد.